FAQ BERA Gravel Fix®

  1. Wat zijn de verschillen tussen BERA Gravel Fix® en soortgelijke producten?
  2. Waarom heeft BERA drie verschillende afmetingen?
  3. Is er een verschil tussen de twee kleuren?
  4. Hoeveel grind of split heb ik nodig?
  5. Wat is de ideale maat voor grind of split?
  6. Kan ik het beste rond grind of gebroken split gebruiken?
  7. Is een oppervlakte voorzien van BERA Gravel Fix® grindstabilisatie begaanbaar voor verkeer?
  8. Hoe bevestig ik grindstabilisatie matten aan de grond?
  9. Kan BERA Gravel Fix® ook gebruikt worden op een helling?
  10. Wat is de levensduur van het geotextiel?
  11. Voorkomt het geotextiel het wortelen van onkruid?
  12. In welke mate dient een oppervlakte voorzien van BERA Gravel Fix® te worden onderhouden?
  13. Is BERA Gravel Fix® UV bestendig?
  14. Is BERA Gravel Fix® vorstbestendig?
  15. Is een oppervlakte met BERA Gravel Fix® toegankelijk voor een rolstoel?

1. Wat zijn de verschillen tussen BERA Gravel Fix® en soortgelijke producten?

U kunt BERA Gravel Fix® grindmatten herkennen aan de volgende unieke punten:

  • Taps toelopende honingraat wanden – De bovenzijde van de wanden zijn 0,8 mm dik, de wanden zijn dunner dan bij soortgelijke producten. De relatief dunne wand zorgt ervoor dat de plaat minder zichtbaar is na installatie. De onderzijde van de plaat is 1,4 mm dik, waardoor de plaat zeer sterk en stabiel is met een lege druksterkte heeft van 120T/m2.
  • Hoge kwaliteit en zeer sterk geotextiel – BERA gebruikt als enige producent Typar SF20 van DuPont welke getest is op o.a. waterdoorlaatbaarheid, sterkte etc. Met een dikte van 68 gr/m2 is het sterker dan andere geotextielen van soortgelijke producten. Voor meer informatie over de extreem lange levensduur verwijzen wij u naar FAQ nr. 10.
  • Duurzame productie – BERA Gravel Fix® in de kleur wit is het enige grindstabilisatie systeem welke gecertificeerd is door „Cradle-to-Cradle”. BERA Gravel Fix® in de kleur wit is op de volgende 5 punten beoordeeld: de gezondheid en herbruikbaarheid van het materiaal, het gebruik van groene energie binnen het productieproces, het watergebruik en de maatschappelijk verantwoord ondernemen in het algemeen, in het bijzonder ook voor de medewerkers.

2. Waarom heeft BERA drie verschillende afmetingen?

Alle afmetingen kunnen gebruikt worden voor alle toepassingen inclusief berijdbare paden, wegen en opritten. Het is meer een praktisch vraagstuk welke afmeting het beste past. BERA Gravel Fix® Smart is met zijn geringe afmeting ideaal voor smalle paden waarbij u zo min mogelijk hoeft te knippen. Om zeer grote oppervlakten te voorzien van grindstabilisatie en de installatietijd te verkorten heeft BERA de Gravel Fix Pro® XXL in het programma, echter de meest verkochte maat is BERA Gravel Fix Pro. Deze plaat is het beste compromis tussen BERA Gravel Fix® Smart & BERA Gravel Fix® Pro XXL.

3. Is er een verschil tussen de twee kleuren?

BERA Gravel Fix® in grijs en wit zijn beide geschikt voor alle toepassingen. De keuze tussen grijs of wit is afhankelijk van de kleur grind of split. Wit heeft een klein voordeel dat het stof van het split of grind de plaat enigszins meekleurt, waardoor de plaat minder opvalt. Grijs is zeer geschikt voor grind of split in antraciet tinten, omdat het minder opvalt dan soortgelijke producten in de kleur zwart.

4. Hoeveel grind of split heb ik nodig?

BERA Gravel Fix® heeft een hoogte van 3,2cm. U heeft een toplaag van ongeveer 1-2cm nodig wat de totale hoogte op ongeveer 5cm brengt. Dit betekent dat u per m2 zo’n 50 L grind of split nodig heeft. Afhankelijk van het type grind of split komt dit uit op 70-80kg per m2.

5. Wat is de ideale maat voor grind of split?

BERA adviseert grind of split te gebruiken in een maat die varieert tussen de 3 en 16 mm. Om de honingraat nog beter te vullen voor intensief gebruik van bijvoorbeeld zwaardere voertuigen of vrachtwagens kan men de honingraat vullen met een kleinere maat zoals 5-8 mm. Uiteraard kan men eventueel nog een toplaag met een grootte tot 16 mm aanhouden om optische redenen.

6. Kan ik het beste rond grind of gebroken split gebruiken?

De belangrijkste factor is wat u het mooiste vindt. Het enige voordeel wat gebroken split heeft ten opzichte van rond grind is dat gebroken split meer in elkaar haakt. Hierdoor is gebroken split goed toepasbaar voor opritten met veel en zwaarder verkeer.

7. Is een oppervlakte voorzien van BERA Gravel Fix® grindstabilisatie begaanbaar voor verkeer?

BERA Gravel Fix® Pro is uitermate geschikt voor het berijden, mits de ondergrond volgens onze aanbevelingen en lokale voorschriften is aangelegd. Daarnaast is het van belang dat men de juiste maat en type grind/split gebruikt. Indien dit op de correcte wijze is gedaan dan is het oppervlakte voor zowel auto’s als vrachtwagens begaanbaar.

8. Hoe bevestig ik grindstabilisatie matten aan de grond?

BERA Gravel Fix® hoeft niet, zoals grasplaten, bevestigd te worden aan de grond, zelfs niet op een lichte helling. De grindstabilisatie matten blijven op z’n plek doordat ze gevuld zijn, maar vooral ook door ze op te sluiten middels randopsluiting. Metalen of kunststof varianten volstaan bij licht gebruik. Bij zwaarder gebruik is het raadzaam om metalen randopsluiting met grondpinnen vast te zetten of gebruik te maken van bijvoorbeeld betonbanden.

9. Kan BERA Gravel Fix® ook gebruikt worden op een helling?

Afhankelijk van de hellingshoek kan men BERA Gravel Fix® installeren met of zonder verankering aan de grond, echter is het per situatie en gebruik zeer verschillend.

Om deze reden is het zeer lastig om de exacte wijze van installatie te benoemen, maar de onderstaande algemene richtlijnen kunnen zeer waardevol zijn bij het bepalen van de installatie:

  • Tot een helling van 10° is BERA Gravel Fix® te installeren zonder verankering aan de grond mits men de juiste ondergrond heeft aangebracht. Het belangrijkste blijft het opsluiten van de grindstabilisatie matten.
  • Standaard zijn BERA Gravel Fix® matten voorzien van een speciale ogen waarin men een universele grondpen kan bevestigen om de grindstabilisatie mat te verankeren aan de grond.
  • Voor steilere hellingen kan het raadzaam zijn om extra begrenzingen te installeren zodat de grindstabilisatie matten onafhankelijk zijn opgesloten.

BERA wil u erop wijzen dat de bovenste laag grind op BERA Gravel Fix® nog altijd los materiaal betreft. Op een helling kan dit resulteren in het naar beneden rollen van het grind, vooral wanneer het een oprit betreft. Het is belangrijk dat de grindstabilisatie matten bedekt blijven met grind om beschadigingen te voorkomen door horizontale krachten door het verkeer op een helling. (Wij verwijzen u door naar FAQ nr. 12) Het onderhoud (het verdelen van het grind) van het oppervlakte en in het bijzonder op hellingen blijft zeer belangrijk.

10. Wat is de levensduur van het geotextiel?

BERA Gravel Fix® gebruikt een hoogwaardig Polypropyleen geotextiel genaamd Typar SF20 van DuPont. In tegenstelling tot andere leveranciers die geotextiel gebruiken voor grindstabilisatie, gebruikt BERA een geotextiel welke niet afbreekt. Een verwachte levensduur van meer dan 100 jaar conform de technische omschrijving van de fabrikant DuPont. Het geotextiel is net als BERA Gravel Fix® volledig recyclebaar na vele jaren gebruik.

11. Voorkomt het geotextiel het wortelen van onkruid?

Ons geotextiel met een gewicht van 68 gr/m2 is sterker dan elk ander voorkomend geotextiel met grindstabilisatie. Ons hoogwaardige geotextiel beperkt onkruidgroei van onderuit de grindstabilisatie matten, echter is de groei van sterk onkruid en bamboo niet uit te sluiten. Deze sterke plant groeit vrijwel overal doorheen.

De meeste zaadjes groeien echter niet vanuit de grond, maar vanuit de lucht en vallen op het grind. Als de zaden zijn ontkiemd proberen zij zich te wortelen in de grond waar alle voedingsstoffen zich bevinden, echter voorkomt de droge omgeving van Gravel Fix en het DuPont Typar SF20 geotextiel het wortelen van deze jonge plantjes. Doordat het onkruid zich niet kan wortelen zijn ze eenvoudig te verwijderen. Daarnaast is het voor het onkruid zeer lastig om voldoende water te krijgen doordat het geotextiel een hoge waterdoorlaatbaarheid heeft. U hoeft normaal gezien geen extra geotextiel of worteldoek aan te brengen bij gebruik van BERA Gravel Fix®.

12. In welke mate dient een oppervlakte voorzien van BERA Gravel Fix® te worden onderhouden?

In vergelijking met een oppervlakte zonder BERA Gravel Fix® is de mate van onderhoud zeer gering. U hoeft geen gaten meer te vullen of flinke hoeveelheden grind aan te brengen wat is weggezakt in de ondergrond. Het enige wat u hoeft te doen is zorgen dat de grindstabilisatie matten afgedekt zijn met de toplaag grind of split. Voor een oppervlakte waarop auto’s rijden is dit nog belangrijker. De horizontale krachten die vrijkomen door sturen en accelereren worden opgevangen door die toplaag. Het is dus belangrijk om de toplaag van 1-2cm regelmatig te verdelen door bijvoorbeeld te harken. Daarnaast voorkomt het geotextiel de groei van onkruid (FAQ nr. 11) waardoor een oppervlakte voorzien van BERA Gravel Fix® veel minder onderhoud nodig heeft dan een oppervlakte zonder BERA Gravel Fix®.

13. Is BERA Gravel Fix® UV bestendig?

BERA Gravel Fix® grindstabilisatie matten zijn gemaakt van polypropyleen welke van nature aangetast wordt bij langdurige blootstelling aan de zon. Om dit proces te vertragen wordt er UV stabilisator toegevoegd waardoor BERA Gravel Fix® UV-bestendig is!

BERA Gravel Fix® kan echter alleen tijdens de opslag aangetast worden door de zon indien dit langdurig buiten ligt zonder dat het is verwerkt in de grond. Zodra de grindstabilisatie matten verwerkt zijn in de grond met daarop grind of split, levert dit geen degradatie op van het product. Zelfs wanneer de toplaag verschoven is blijft BERA Gravel Fix® zijn sterkte behouden. De bovenste randen kunnen een geringe vorm degradatie ondervinden van de zon, maar dit is te verwaarlozen vanwege het feit dat dit maar op een enkele plek zal plaatsvinden en slechts op de bovenste rand. Zolang men regelmatig de toplaag verdeelt en de matten dus afdekt, dan blijven de grindstabilisatie matten uitermate sterk en ondervinden zij geen degradatie door de zon.

14. Is BERA Gravel Fix® vorstbestendig?

Met vorst spreken over een vergelijkbare situatie als met UV-bestendigheid. (FAQ nr. 13) Zodra de grindstabilisatie matten zijn verwerkt in de grond is er geen kans op breken of verval door vorst. Naast de verkoop in Europa wordt BERA Gravel Fix® verkocht in verschillende klimaten waaronder Egypte, Rusland, Zuid-Afrika en Japan. In al deze verschillende klimaten zijn geen meldingen van schade als gevolg van hoge of lage temperatuur.

15. Is een oppervlakte met BERA Gravel Fix® toegankelijk voor een rolstoel?

BERA Gravel Fix® is uitermate geschikt voor mensen die zich voortbewegen in een rolstoel. In tegenstelling tot een oppervlakte zonder BERA Gravel Fix® welke niet toegankelijk is voor de rolstoelgebruiker. BERA Gravel Fix® creëert een solide ondergrond waardoor het zeer toegankelijk is voor een rolstoel.

Voor een optimale ondergrond voor rolstoelgebruikers adviseren wij een kleinere maat gesteente waarbij onze voorkeur uit gaat naar split met een maat tussen 2 en 6mm. Daarnaast is het raadzaam om de toplaag niet hoger te maken dan ongeveer 6mm. Dit is slechts een advies waarbij wij willen vermelden dat de rolstoelgebruiker ook zeer goed gebruik kan maken van een oppervlakte met BERA Gravel Fix® waarbij de toplaag 1-2cm betreft.